top of page

Κινεζική 

Μυθολογία

Η Κινεζική μυθολογία αναφέρεται στους μύθους που βρέθηκαν στην ιστορική γεωγραφική περιοχή της Κίνας: αυτοί περιέχουν μύθους στα κινέζικα και σε άλλες γλώσσες. Εκεί ανήκουν μύθοι δημιουργίας και θρύλοι, όπως μύθοι που αναφέρονται στην ίδρυση του κινεζικού πολιτισμού και του κινεζικού κράτους. Όπως σε πολλούς πολιτισμούς, στο παρελθόν θεωρούσαν, τουλάχιστον εν μέρει, ότι η κινεζική μυθολογία ήταν μία πραγματική καταγραφή της ιστορίας. Κατά συνέπεια, στη μελέτη του κινεζικού πολιτισμού, πολλές ιστορίες που αναφέρονται σε χαρακτήρες και γεγονότα που έχουν γραφτεί ή ειπωθεί για το μακρινό παρελθόν έχουν διπλή παράδοση: μία που παρουσιάζει μία πιο ιστορική και μία που παρουσιάζει μια πιο μυθολογική εκδοχή.
H κινέζικη μυθολογία είναι γεμάτη απο μύθους με πολλες  διαφορετικές παραλλαγες αναλογα με την τότε δυναστεία και εποχή .Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που παραμενουν σχεδον σταθερα ανεξάρτητα απο τις συνθήκες της καθε εποχης .

Μύθος της δημιουργίας του κόσμου

  

Ένα κοσμικό αυγό (Για τους Κινέζους το αβγό συμβολίζει την ολότητα. Ο κρόκος είναι ο ουρανός και το ασπράδι η γη). Κατά τη δημιουργία του κόσμου το Κοσμικό Αβγό άνοιξε στα δύο και τα δύο μισά σχημάτισαν τον ουρανό και τη γη. Επέπλεε στο άχρονο διάστημα και περιείχε τις αντίθετες δυνάμεις του yin και του yang. Μετά από αιώνες επώασης το πρώτο ον, ο Pan Gu ήρθε στη ζωή. Τα βαριά τμήματα του αυγού (yin) παρασύρθηκαν προς τα κάτω σχηματίζοντας τη Γη. Τα ελαφρύτερα τμήματα (yang) υψώθηκαν και σχημάτισαν τον ουρανό. Ο Pan Gu φοβούμενος ότι τα τμήματα του αυγού θα επανενωθούν, στάθηκε επάνω στη Γη και κράτησε τον ουρανό. Ψήλωνε 3 μέτρα κάθε μέρα για 18.000 χρόνια μέχρι που ο ουρανός έφτασε σε απόσταση 30.000 μιλίων ψηλά. Όταν τελείωσε η αποστολή του, πέθανε. Τα μέλη του μεταμορφώθηκαν σε στοιχεία του κόσμου, κάποια από αυτά έγιναν ζώα, κάποια έγιναν καιρικά φαινόμενα ή ουράνια σώματα. Κάποιοι λένε ότι οι ψύλλοι που κάθονταν πάνω του έγιναν άνθρωποι, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή. Η θεά Nuwa ένιωθε μοναξιά και έτσι έφτιαξε τους ανθρώπους από λάσπη που βρήκε στον Κίτρινο Ποταμό. Αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι τη γοήτευσαν αλλά επειδή έπαιρνε πολύ χρόνο για να τους φτιάξει, σκόρπισε σταγόνες λάσπης σε όλη τη Γη και κάθε μία από αυτές έγινε ένας νέο άνθρωπος. Αυτοί οι βιαστικά φτιαγμένοι άνθρωποι έγιναν οι κοινοί άνθρωποι, ενώ οι προηγούμενοι ήταν οι εκλεκτοί.

H κινεζική δημιουργία του κόσμου

Δράκος

Ο κινέζικος δράκος είναι από τα πιο σημαντικά μυθολογικά πλάσματα στην κινεζική μυθολογία, αφού θεωρείται το πιο δυνατό και θεϊκό πλάσμα, καθώς και κυρίαρχος του υγρού στοιχείου. Πίστευαν ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν σύννεφα με την αναπνοή τους. Ο δράκος συμβόλιζε μεγάλη δύναμη και υποστήριζε του ήρωες και τους θεούς. Ένας από τους πιο σημαντικούς δράκους στην κινεζική μυθολογία είναι ο Γινγκλονγκ, ο οποίος λέγεται πως είναι ο θεός της βροχής. Πολλοί άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη προσεύχονται στον Γινγκλονγκ για να τους φέρει βροχή. Οι Κινέζοι πολλές φορές χρησιμοποιούν τον όρο ''Ανάδοχοι του Δράκου'' ως σημάδι της εθνικής τους ταυτότητας.

 

Θρησκεία και Μυθολογία

Έχει υπάρξει εκτενής αλληλεπίδραση μεταξύ της κινεζικής μυθολογίας και του Κομφουκιανισμού, Ταοϊσμού, και Βουδισμού.Στοιχεία από τη διδασκαλία και την ιδεολογία αυτών των πίστεων ενσωματώθηκαν στην κινεζική μυθολογία, π.χ. Η ύπαρξη ενός πνευματικού παραδείσου στον Ταοϊσμό μεταφέρθηκε και στη μυθολογία ως το μέρος όπου oι αθάνατοι και οι θεότητες μονομαχούσαν.

Κινέζικες θεότητες

 


Η κινέζικη μυθολογια περιλαμβανει  έναν πολυ μεγάλο αριθμο θεοτητων που αλλαζαν  αναλογα με την καθε δυναστεία και μπορει να  παρουσιαζονται με πολλα διαφορετικά ονοματα  σε κάποιες περιπτώσεις ή σε διαφορετικές περιοχές της χώρας . Σε άλλες πεεριπτωσεις μπορει στην ίδια θεότητα να αποδιδονται διαφορετικές ιδιότητες  αναλογα με την περιοχη και τις συνθήκες. Κάποιοι απο αυτούς είναι :


Γιού Χουάνγκ Σανγκ Τάϊ – Ο πατέρας Θεός, ο Θεϊκός Αυτοκράτορας.

Κουάν Ταϊ – Θεός του πολέμου, προστάτης των ανθρώπων από την αδικία και τους δαίμονες. Ο Κουάν Τάϊ είναι πραγματικό ιστορικό πρόσωπο που θεοποιήθηκε μετά τον θάνατό του, υπήρξε στρατηγός της δυναστείας των Χαν και διακρίθηκε επανειλημμένα για τις πολεμικές του αρετές και ως δίκαιος κυβερνήτης. Υπάρχουν πάνω από 1.600 ναοί αφιερωμένοι σε αυτόν. Αναπαριστάται πάντα με κόκκινο πρόσωπο και πράσινη ενδυμασία.

Κουάν Γιν – Θεά της ευσπλαχνίας και της συμπόνιας. Αναπαριστάται ως μια όμορφη γυναίκα ντυμένη στα λευκά, καθισμένη σε άνθος λωτού και κρατώντας ένα βρέφος στην αγκαλιά της.

Τι Τσανγκ Γουάνγκ – Θεός της ευσπλαχνίας.

Τσένγκ Γιανγκ – Θεός της άμυνας, των τάφρων και των τειχών. Κάθε κοινότητα έχει τον δικό της, που συνήθως είναι η θεοποίηση κάποιου σεβάσμιου προσώπου που πέθανε. Ο Τσένγκ Γιάνγκ προστατεύει την κοινότητα από τους εχθρούς αλλά και τιμωρεί τους κακοποιούς της κοινότητας με εφιάλτες.

 

Τσου Τζόνγκ – Θεός της φωτιάς αλλά και τιμωρός αυτών που δεν υπακούν στους Θεϊκούς νόμους.
Λέι Κουνγκ – Θεός του κεραυνού. Αυτός φτιάχνει τους κεραυνούς με το σφυρί του και η γυναίκα του την αστραπή με τους καθρέφτες της. Είναι επίσης τιμωρός των κακοποιών και προστάτης από τους δαίμονες. Αναπαριστάται ως ένας άντρας πάνω σε άρμα που το σέρνουν 6 αγόρια, έχει κεφάλι πουλιού, φτερά, μεγάλα νύχια και μπλέ δέρμα.
Σι Τιεν Γεν Ουάνγκ – Οι 10 κυβερνήτες του θανάτου. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να πουν ποιος είναι ποιος. Ο κάθε κυβερνήτης προεδρεύει και ένα δικαστήριο για τις ψυχές των νεκρών. Τα δικαστήρια είναι να εξής: στο πρώτο δικάζονται και τιμωρούνται οι αμαρτίες. Στο δεύτερο δικάζονται και τιμωρούνται οι αδιάφοροι γιατροί και οι άτιμοι εντολοδόχοι. Στο τρίτο δικάζονται και τιμωρούνται οι ψεύτες, οι συκοφάντες, οι παραχαράκτες και οι διεφθαρμένοι αξιωματικοί. Στο τέταρτο & πέμπτο δικάζονται και τιμωρούνται οι φονιάδες, οι βιαστές και οι άθεοι. Στο έκτο & έβδομο δικάζονται και τιμωρούνται οι βλάστημοι και οι ιερόσυλοι. Στο όγδοο δικάζονται και τιμωρούνται οι ασεβείς προς τους γονείς τους. Στο ένατο δικάζονται και τιμωρούνται από τα θύματά τους οι εμπρηστές. Στο δέκατο παραμένουν όλοι οι τιμωρημένοι μέχρι να εξαγνιστεί η ψυχή ώστε να μπορέσει να ξαναγεννηθεί.
Τσάι Σεν – Θεός του πλούτου. Αναπαριστάται ως ένας σεβάσμιος επιβλητικός άντρας ντυμένος στο μετάξι.          
Τσάο Γουάνγκ – Θεός της οικογενειακής εστίας. Κάθε οικογένεια έχει τον δικό της Τσάο Γουάνγκ. Κάθε χρόνο ο Τσάο Γουάνγκ αναφέρει στον Θεϊκό Αυτοκράτορα όλα όσα είδε και άκουσε από την οικογένεια κατά την διάρκεια του χρόνου, και ανάλογα, οι οικογένεια θα είναι τυχερή ή άτυχη την ερχόμενη χρονιά.

Η Κουάν Γιν

Γιού Χουάνγκ Σανγκ Τάϊ

bottom of page